Skip to main content

PASCA TUAI


PENUAIAN

Mengenal Kematangan

1.Pengiraan Umur

Kiraan Umur Pelbagai varieti mangga-Kematangan minimum untuk dipetik

Varieti Harumanis 12 minggu dari Putik.

Varieti Nam Dok Mai 12 minggu dari putik.

Varieti Chok Anan 10 minggu dari putik.

Varieti Perlis Sunshine 12 minggu dari Putik.

Varieti Maha 16 minggu dari putik.

2.Sifat luaran/fizikal.

1.Bentuk yang penuh atau mengembung.

2.Kulit cekang.

3.Pembentukan debu putih(bloom) pada permukaan kulit.

Kaedah Penuaian

1.Memetik pada waktu paling sejuk-Pagi atau lewat petang.

2.Menggunakan peralatan yang sesuai.

3.Elakkan meletak buah tanpa lapik.

4.Elakkan memetik semasa buah masih
   basah(embun/hujan)

5.Kumpul di tempat teduh.

6.Elakkan tersentuh dengan minyak atau
   kimia yang bukan untuk rawatan.

Langkah-langkah mengurangkan kecederaan penuaian.

1.Gunakan bekas yang bersih, licin, dan
    tiada bahagian yang tajam.

2.Bekas yang kukuh.

3.Susun dengan kemas.

4.Gunakan bahan pengalas.

5.Elakkan gegaran @ hentakkan yang kuat.

Pemilihan

Pilih Mangga yang berkualiti-segar,bebas daripada kecatatan dan kerosakan.

Aktiviti

1.Kertas pembalut buah ditanggalkan.

2.Mengasingkan buah cedera, berpenyakit, cacat, tidak matang dan terlalu masak.

3.Memotong tangki-tinggal sehingga 5 mm panjang.

PEMBERSIHAN

1.Membersihkan buah dari kotoran ladang dan benda asing.

2.Bilas dengan air bersih.

3.Seterusnya basuh dengan air berklorin(mengandung 100 ppm sodium hypochlorite)Pasaran Jepun

MENGERING DAN MEMERAM

Menyejuk dan mengeringkan buah di atas rak, Kipas boleh digunakan untuk mempercepatkan proses pengeringan dan seterusnya buah-buah diperam untuk pemasakan yang seragam.

PROSES KEMASAKAN

Pemasakan secara aruhan

1.Buah masak seragam.

2.Menggunakan bahan aruh

A-Gas atilena(Ethlene)kepekatan 5 bpj.

B-Kalsium karbiada(karbaid)menghasilkan gas  asetilina pada kadar 2 gm /kg mangga dengan bungkusan karbait dilembabkan.
Pengalaman Pusat Pertanian Bukit Bintang)

3.Suhu optimum pemasakan 20-25

4.Kelembapan banding an (RH) 85%-90%

5.Tempoh peram 48-72 Jam

6.Mangga masak selepas 2-3 hari

RAWATAN

1.Mengawal penyakit bintik berpusar
   (antraknos) penyakit reput pangkal buah.

2.Rendaman 5 minit di dalam air yang dipanaskan pada Suhu 50 c hingga 52 c.

KRITERIA PEMILIHAN BUAH HARUMANIS(MA128)

MANGGA YANG TIDAK DIKEHENDAKI PASARAN

PEMBUNGKUSAN

1.Melindungi buah daripada calar dan kecederaan mekanikal dengan baik.

2.Pengenalan Varieti, bilangan buah dan
berat bersih pada pembungkus.

3.Meningkatkan daya terikan di pasaran sebab semua buah dalam Satu Kotak dapat dilihat.









Comments

Popular posts from this blog

KAWALAN PEROSAK & PENYAKIT

PENGENALAN SERANGGA PEROSAK                   (PUTIK & BUNGA)  1.Terdapat 12 Spesies perosak utama 2.Serangan perosak dari peringkat awal sehingga peringkat pengeluaran buah. 3.bahagian serangan: -Pucuk dan daun muda -Daun Matang -Bunga dan putik -Batang dan akar Kos kawalan serangga dan penyakit mencapai sehingga 40% daripada kos pengeluaran A:PEROSAK PUCUK DAN DAUN MUDA 1 .Deporaus marginatus -Kumbang pengerat daun Tanda-tanda Serangan 1.Kumbang betina memotong daun muda. 2.Memakan lapisan atas tisu daun muda. 3.Daun menjadi cacat kerekot. 4.Daun seperti dikerat atau digunting. Akibat : Pertubuhan/pembesaran pokok terbantut. Kawalan AMALAN PERTANIAN BAIK(APB) 1.Pengawasan kesan kehadiran. 2.Pangkasan berjadual.3 pucuk untuk 1 dahan.Daun yang dipotong dikumpul dan dibakar. Kawalan 1.Sembur racun serangga seperti perawis aktif:   a. Cypermetrin -Pekat teremulsi(EC) b .Deltametrin -Pekat

MEMBALUT BUAH

KEPENTINGAN MEMBALUT BUAH. 1.Elak serangan lalat buah dan perosak lain. 2.Lindung dari hujan dan agen perosak. 3.Kualiti Gred buah A. 4.Warna kulit buah bersinar dan cantik. 5.Cegah berlaku geseran buah dengan daun dan ranting. 6.Elak kecederaan ketika proses penuaian. 7.Lindung dari kesan racun di ladang. 8.Kurang kos racun kimia. ADAKAH PEMBALUT BOLEH DIGUNAKAN 2-3 KALI? TEMPOH MASA MEMBALUT BUAH *5 minggu dari "fruit set" *Ukurlilit buah 16 cm- 19 cm *Pungut hasil selepas 8 minggu dari tarikh balut. KAEDAH MEMBALUT .1.Kertas pembalut yang digunakan adalah seperti kertas pembalut 2 lapisan dan kertas pembalut      putih berlilin@Koko lapisan karbon di dalam. 2.Kertas pembalut disarungkan pada buah dengan berhati-hati sambil menjerut pembalut pada               tangkai buah. 3.Dawai pengikat pada kertas pembalut dililitkan dengan cermat pada tangkai buah.lilitan hendaklah     dibuat 3 cm hingga 4 cm dari tampuk puti buah.

ARUHAN PEMBUNGAAN

PENGGUNAAN PBZ(PACLOBUTRAZOL TUJUAN 1.Mengalakkan pengeluaran. 2.Berbunga serentak. 3.Banyak bunga/lebat 4.Tangkai panjang/kuat. 5.Menepati masa. KAEDAH MERAWAT PBZ 1.Mudah dan murah tetapi memberi kesan yang baik. 2.Secara siram lencunan di sekeliling pangkal pokok. 3.Sesuai pada pokok selepas 2-3 kali berpucuk. 4.Masa yang sesuai untuk aruhan ialah 2-21/2 bulan(60-75 hari)sebelum jangkaan musim berbunga. 5.Kadar:mengikut umur pokok seperti yang telah ditetapkan pada label. 6.PBZ(pekat)dibancuh dengan 1 liter air bersih dan siram secara lencunan tanah di sekeliling pangkal pokok. POKOK YANG SEDIA/SESUAI UNTUK DIRAWAT DENGAN PBZ 1.Telah berpucuk 2-3 kali selepas pemangkasan. 2.Daun telah matang sekurang-kurangnya  telah bertukar hijau muda. 3.Pokok sihat denagn daun sempurna pada ranting melebihi 30 helai. Kadar: 1.Umur 3-5 tahun(4-6 ml/500ml. 2.Umur 6-9 tahun(6-8 ml/1000ml. 3.Umur >10 tahun(10-14 ml/1000ml. PBZ lebih. 1.Rencat tumbesa