KEPENTINGAN MEMBALUT BUAH.
1.Elak serangan lalat buah dan perosak lain.
2.Lindung dari hujan dan agen perosak.
3.Kualiti Gred buah A.
4.Warna kulit buah bersinar dan cantik.
5.Cegah berlaku geseran buah dengan daun dan ranting.
6.Elak kecederaan ketika proses penuaian.
7.Lindung dari kesan racun di ladang.
8.Kurang kos racun kimia.
ADAKAH PEMBALUT BOLEH DIGUNAKAN 2-3 KALI?
TEMPOH MASA MEMBALUT BUAH
*5 minggu dari "fruit set"
*Ukurlilit buah 16 cm- 19 cm
*Pungut hasil selepas 8 minggu dari tarikh balut.
KAEDAH MEMBALUT
.1.Kertas pembalut yang digunakan adalah seperti kertas pembalut 2 lapisan dan kertas pembalut
putih berlilin@Koko lapisan karbon di dalam.
2.Kertas pembalut disarungkan pada buah dengan berhati-hati sambil menjerut pembalut pada tangkai buah.
3.Dawai pengikat pada kertas pembalut dililitkan dengan cermat pada tangkai buah.lilitan hendaklah dibuat 3 cm hingga 4 cm dari tampuk puti buah.
4.Pastikan lilitan dibuat dengan kemas untuk mengelakkan serangga seperti semut,koya atau serangga lain masuk ke dalam pembalut.
Comments